Volwassen en hoogbegaafd ?

Tegenwoordig is hoogbegaafdheid een begrip. Dat is echter niet altijd zo geweest. Wellicht was dat ook in jouw jeugd het geval, waardoor je er pas later achter bent gekomen dat je hoogbegaafd bent. Het kan zijn dat dingen daardoor op hun plek zijn gevallen. Soms echter blijven er toch vragen over. Je zult dan merken dat veel informatie is toegespitst op hoogbegaafde kinderen. Jij bent volwassen en hoogbegaafd en op zoek naar wat dat voor jou betekent. Je ervaart hindernissen in je leven, op één of meer gebieden. En misschien ben je benieuwd of er een relatie is tussen de manier waarop je met deze hindernissen omgaat en je intelligentie.

Met deze vragen kun je bij mij terecht. En ook als je geen concrete vraag hebt, maar graag eens wil komen praten, ben je welkom.

In je leven ervaar je hindernissen. Deze kunnen op allerlei gebieden liggen: in het werk, in relaties, vriendschappen, of in jezelf

 Wie ben je? Dat is de kernvraag in het leven.Vragen die daarmee samenhangen zijn: wat wil je, en wat heb je daarvoor nodig. In onze gesprekken zijn deze vragen de leidraad; van daaruit kom je tot een andere aanpak. Je ervaart minder belemmeringen, waardoor je je ook beter voelt.

Coaching zorgt er ook voor dat je je meer bewust wordt van een aantal eigenschappen die je hebt. Wat zijn je sterke kanten? En hoe kun je die inzetten ter ondersteuning van de minder sterke kanten? Welke rol speelt jouw (vermoedelijke) hoogbegaafdheid hierbij?

Het kan ook zijn dat je geen concrete vraag hebt, maar dat een aantal zaken gewoon niet lekker lopen. Relaties, werk, hobby’s, emoties, communicatie. Ook dat kan een reden zijn om eens langs te komen. Inzicht krijgen in wat hoogbegaafdheid in jouw geval betekent, kan soms al veel verhelderen. Is er (daarnaast) behoefte aan handvatten, zodat je leert hoe je het probleem kunt aanpakken, dan kan dat ook. Kortom: via coaching leer je jezelf veel beter kennen. Je krijgt meer grip op situaties die je nu als lastig ervaart en daardoor voel je je ook een stuk prettiger.

Systemisch werken

In coaching maak ik gebruik van systemisch werken. Een (tafel)opstelling laat zien wat er op een dieperliggende laag speelt. Zeker voor hoogbegaafden, die verbaal sterk zijn, werkt het soms beter om juist op dit onbewuste onderliggend niveau te werken. Systemisch werken is heel concreet: je ziet meteen vóór je hoe de belangrijke zaken in jouw leven zich tot elkaar verhouden. En wat je hierin anders zou willen. Het helpt je om inzicht te krijgen en helderheid. Om de verbinding met jezelf weer te vinden, en met je omgeving. Om meer bij jezelf te blijven in het contact met anderen, en om jezelf meer te laten zien. 

Hoe vaak?

Het aantal gesprekken dat we hebben is beperkt. Waarschijnlijk zo’n 6 tot 8  (elk gesprek duurt een 1,5 uur).

 

 

‘De gesprekken met Monique hebben veel met me gedaan. De rust die zij uitstraalt is zo prettig; echt iets waar ik weer verder op kon na elk gesprek. Ik heb zoveel geleerd over mezelf. Dingen waar ik al zo vaak tegenaan gelopen was, zijn mij nu helder. Waardoor ik het anders kan doen. Wat een opluchting!’ (Vrouw, 31 jaar)

‘Ik voel mij een ander mens, nu. Het keurslijf waarin ik mijzelf en mij gedachten gevangen hield, werd mij gedurende de gesprekken steeds duidelijker. Het lijkt alsof ik een harnas heb uitgetrokken.’ (Man, 35 jaar)

‘Door het proces wat we doorliepen met ons kind, en de ontdekking dat zij hoogbegaafd is, kreeg ik het vermoeden dat ik zelf ook hoogbegaafd ben. De herkenning van een aantal zaken, waar onze dochter mee te maken had, werd steeds groter. Toen ik dat voor mezelf toe durfde te geven, had ik daar zoveel vragen over! Fijn dat ik met die vragen bij Monique terecht kon. Daardoor vielen een aantal puzzelstukjes op hun plek.’ (Vrouw, 41 jaar)

Bureau Flore
Monique Jonkers

Monique: bel 06 463 88 469 of mail
Nickey: bel 06 24 17 55 34 of mail

Maalkoppelweg 4
4105 HH Culemborg