Handvatten voor ouders vanuit systemisch oogpunt

Als je zoon of dochter hoogbegaafd is, kan deskundige begeleiding nodig zijn. Onder Kinderen (basisschoolleeftijd) en Jongeren (voortgezet onderwijs) lees je wat ik voor je kind kan betekenen. Daarnaast kun je zelf als ouder ook baat hebben bij kennis en begeleiding. De behoefte aan handvatten voor ouders van een hoogbegaafd kind is vaak groot. De gesprekken die ik met je zoon of dochter voer, nodigen immers uit tot ander gedrag. Maar dingen anders doen lukt natuurlijk pas echt als ouders die verandering thuis ondersteunen. Daarom geef ik je graag praktische handvatten voor situaties die je in de opvoeding tegenkomt. Raken jij en je kind bijvoorbeeld vaak verzeild in oeverloze discussies? Lijkt je kind niet gemotiveerd voor het doen van taken in huis, zoals het opruimen van de eigen kamer? Begint je kind wel aan dingen, maar maakt het deze niet af? Allemaal zaken die voor ouders soms lastig zijn om in goede banen te leiden. Naast deze ‘gebruiksaanwijzing’ voor je kind reik ik je kennis aan, zodat je meer inzicht krijgt in wat hoogbegaafdheid is en wat dit betekent voor jou en je kind. Zo kun je je kind optimaal ondersteunen, wordt je relatie met je zoon of dochter beter, en knapt de sfeer thuis aanzienlijk op.

In de oudercoaching bekijk ik de gezinssituatie vanuit het systemisch werken. Een gezin is een systeem, waarin bepaalde gewoonten en dynamieken ontstaan. Als er met een van de gezinsleden iets aan de hand is, heeft dit vanzelfsprekend invloed op de rest van het gezin. Door middel van (tafel)opstellingen maak ik concreet hoe ik onderliggende verhoudingen worden ervaren door eenieder, en kunnen we samen zien wat er nodig is om dit anders te doen. 

Ouders die ontdekken dat hun kind hoogbegaafd is, komen niet zelden tot de ontdekking dat zij dit zelf ook zijn. Die eye-opener kan leiden tot uiteenlopende coachingsvragen, die zowel werk- als privé-gerelateerd kunnen zijn. Als ouder heb je dan behoefte aan een coach die bovendien kennis van hoogbegaafdheid heeft. Onder Volwassenen lees je wat ik je kan bieden.

 

 

‘Onze zoon kon de motivatie voor rekenen niet meer opbrengen. Na 5 begeleidingslessen van Monique zette hij de knop om. Zó fijn. Hij gaat weer met veel plezier naar school!’ (Ouders van zoon van 8 jaar)

‘We hebben de adviesgesprekken met Monique als heel prettig en zinvol ervaren. Concrete handvatten gekregen en veel inzicht in wat hoogbegaafdheid betekent voor ons kind, en dus voor ons gezin.’ (Ouders van dochter van 10 jaar)

‘Ik heb nog nooit zoveel geleerd in anderhalf uur!’ (Moeder van dochter van 8 jaar)

‘Bijzonder om te zien hoe Monique start met een kind ‘in de knop’ en gedurende de weken dat zij hem begeleidt zie je het kind opbloeien en gaat de bloem open. Dank je wel.’ (Familie Hoep, Culemborg)

Bureau Flore
Monique Jonkers

Monique: bel 06 463 88 469 of mail
Nickey: bel 06 24 17 55 34 of mail

Maalkoppelweg 4
4105 HH Culemborg