Brugklasbraintraining

De overstap naar de middelbare school is voor alle kinderen spannend: een nieuwe omgeving, nieuwe klasgenoten, nieuwe docenten en uiteraard: huiswerk. Dit vraagt van alle kinderen veel, maar kan voor (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen extra spannend zijn. Vinden ze daar wel de aansluiting die ze op de basisschool misschien gemist hebben? Gaat het ze lukken om al het huiswerk te plannen en te organiseren? Beschikken ze wel over voldoende leerstrategieën om het huiswerk op een efficiënte manier te leren en te maken? Om (vermoedelijk) hoogbegaafde kinderen een steuntje in de rug te geven, bieden we een groepstraining aan voor kinderen uit groep 7 en 8, gericht op plannen, organiseren, leerstrategieën en zelfvertrouwen: de Brugklasbraintraining!

 

Pijlers

De Brugklasbraintraining rust op drie pijlers:

1) Leren over jezelf
Om succesvol de middelbare school te doorlopen, is het belangrijk dat je jezelf leert kennen. Waar ben je goed in, waar ben je minder goed in? Veel (hoog)begaafde kinderen zijn heel sterk op het gebied van inzicht, maar hebben meer moeite met het simpelweg stampen en herhalen van bijvoorbeeld woordjes. Het helpt kinderen om te weten waar hun sterke en minder sterke kanten liggen, zodat ze niet schrikken als ze erachter komen dat bepaalde dingen meer tijd kosten dan andere dingen. En daarbij helpt het natuurlijk om te zien dat andere kinderen met dezelfde uitdagingen te maken krijgen!

2) Leren over leren
Op school wordt de hele dag aandacht besteed aan leren, maar eigenlijk is er weinig aandacht voor wat leren precies is. Hoe werken je hersenen? Waarom is herhaling belangrijk? Waarom is het voor de een prettig om een samenvatting te schrijven, maakt de ander liever een mindmap en kijkt weer iemand anders liever een filmpje? Voor (hoog)begaafde kinderen is het prettig om te weten waarom ze iets moeten doen: informatie over hersenen en het effect van bijvoorbeeld herhaling op de verbindingen in de hersenen helpt om te begrijpen waarom die herhaling belangrijk is.

3) Leren over leerstrategieën
De informatie uit de eerste twee pijlers komt samen in het laatste punt: leren over leerstrategieën. Als we weten waar iemand sterke en minder sterke kanten liggen, en als we weten hoe leren precies werkt, kunnen we kijken naar leerstrategieën: welke manier zijn er om informatie tot je te nemen? Er worden verschillende methoden aangereikt, zodat kinderen kunnen ervaren welke methode voor hen het beste werkt. Daarnaast wordt er stilgestaan bij het leren voor verschillende vakken: wat is het verschil tussen leren voor wiskunde en leren voor Frans? En hoe pak je een lange geschiedenistekst aan?

 

Praktisch

De Brugklasbraintraing vindt plaats op ons kantoor aan de Maliesingel 16a in Utrecht. Er is ruimte voor 4-6 kinderen per groep. We houden de groep bewust klein, zodat er voldoende individuele aandacht is en elk kind de handvatten krijgt die bij hem/haar passen.  Ouders zijn bij de training niet aanwezig. De kosten voor de training bedragen 225 euro per kind. 

Bij voldoende animo start er in 2022 een nieuwe groep. 

 

Door wie?

De Brugklasbraintraining wordt gegeven door Nickey Smits, orthopedagoog en leerkracht in het basisonderwijs. Zij neemt bij Bureau Flore intelligentietests af en weet dus alles over de cognitieve profielen van (hoog)begaafde kinderen en de bijkomende uitdagingen. Daarnaast begeleidt ze kinderen individueel op het gebied van leren leren, zelfvertrouwen en faalangst. In het verleden was zij huiswerkbegeleider bij een huiswerkinstituut in Utrecht. Naast haar werk bij Bureau Flore staat ze ook met veel plezier voor de klas. Ze combineert nu haar kennis over hoogbegaafdheid, begeleiding van kinderen en kennis over leerstrategieën in de Brugklasbraintraining! Lees hier meer over Nickey.

 

Inschrijven?

Wil je je kind inschrijven? Stuur dan een mail naar nickey.smits@bureauflore.nl. Vermeld in het onderwerp dat het gaat om de Brugklasbraining en vermeld in de tekst de naam en leeftijd van het kind. We zien hem of haar graag!

Bureau Flore
Monique Jonkers

Monique: bel 06 463 88 469 of mail
Nickey: bel 06 24 17 55 34 of mail

Maalkoppelweg 4
4105 HH Culemborg