Opruimen of plannen, ho maar!

“Zijn kamer is een puinhoop, hij laat een spoor van troep achter en als je hem iets vraagt te doen, gebeurt het maar half.” Sommige ouders snappen niet zo goed waarom het hun slimme kind niet lukt relatief eenvoudige taken naar behoren te doen. Is hun kind niet gemotiveerd voor deze taken? Of mist hij bepaalde vaardigheden om deze taken op de juiste manier te doen?

In zulke gevallen is het goed om te kijken of je kind de vaardigheden die horen bij dit soort taken, wel beheerst. Deze vaardigheden noemen we ‘executieve functies’. Plannen en organiseren hoort hierbij. Maar ook het beginnen aan een taak (en dit niet steeds uitstellen), geconcentreerd kunnen werken, doelgericht en met een plan. Het vanuit vogelperspectief naar jezelf kunnen kijken. En het kunnen beheersen van je emoties.

Executieve functies zijn belangrijk voor het goed functioneren thuis en op school. Sterker nog, de executieve vaardigheden blijken een goede voorspeller van schoolsucces, beter zelfs dan het IQ. Daarnaast zijn ergernis, boosheid, ruzie en onbegrip vaak het gevolg van het haperen van deze vaardigheden. Wil je hier als ouder meer inzicht in hebben, of denk je dat je kind hulp kan gebruiken bij het oefenen van deze vaardigheden, maak dan een afspraak voor een gesprek. Of kom naar de training dir voorjaar. Daar krijg je theorie over de executieve functies, en veel praktische handvatten. Daardoor begrijp je je kind beter, en is er minder ruzie. Je kunt er meteen mee aan de slag!

De training Executieve vaardigheden bestaat uit twee delen. Deel 1 betreft de theoretische achtergrond plus een stappenplan voor de aanpak ter verbetering van de executieve functies. Deel 2 is praktisch van aard. Hier krijg je materialen en handvatten aangereikt om de executieve functies op een speelse en leuke manier te trainen. Beide delen zijn los te volgen.

data:

deel 1: zaterdagochtend 17 maart 2018 in Beesd, van 10.00 – 12.30 uur
deel 2: zaterdagochtend 14 april 2018 in Beesd, van 10.00 – 12.30 uur

 

Bureau Flore
Monique Jonkers

Monique: bel 06 463 88 469 of mail
Nickey: bel 06 24 17 55 34 of mail

Maalkoppelweg 4
4105 HH Culemborg